Centre Catòlic de Sant Vicenç dels Horts "El Centre"
Ramon Camps, 2 cantonada Torres i Bages,1
08620 Sant Vicenç dels Horts

 

Correu electrónico: cencat@cencatsvh.org admin.elcentre@gmail.com

 

Atenció al públic/secretaría:

tots els dimarts i dijous no festius de 18:00 a 20:00 hores.

(despatx junta al primer pis)

 

Facebook:

https://www.facebook.com/cencatsvh/

 

Twitter:

https://twitter.com/El_Centre_SVH


També pot trucar-nos al telèfon: 936564397

 


  • Dades de l'Entitat

 

Entitat fundada al 1880. des dels seus orígens és niu de cultura, i ajuda al poble de Sant Vicenç. Actualment tenim activitats esportives (frontó), musicals (3 corals i escola de música), balls de saló, teatre amb varis grups, grup d'espectacles infantils "Xarxa", café-bar, sala d'espectacles dotada amb un bon equipament d'escenari d'àudio i de llums, entitat federada a la Federació d'Ateneus de Catalunya,  a CDCCC (comissio diocesana de centres catolic culturals), així com a la Federació de teatre amateur.  Vegeu els diferents apartats d'aquest web per tenir més detall de tot el que es fa, del que s'ha fet i del que es podrà fer en un futur.

 

PETITA HISTÒRIA DEL CENTRE...

 

-L’any 1880, uns joves emprenedors de Sant Vicenç amb afany de cultivar les inquietuds de la joventut dintre un ordre i una moral, van fundar el que avui és el "Centre Catòlic". El primer nom va ser el de "Joventut Catòlica" que en poc temps incrementà substancialment el nombre de socis, i del primer local –un celler – va passar a un nou local al carrer Barcelona i allí ja prengué en nom de "Centre Catòlic"; però al cap de poc temps amb l’increment de socis i activitats, passà a un nou local al carrer Nou, que avui encara el lloc es coneix com a "centre vell" Allí ja es representava teatre d’afeccionats i les cròniques indiquen que era de molt bona qualitat. Es canvia el nom a "Centre Catòlic Popular i Educatiu" i s’amplien també les activitats sobresortint el teatre entre altres, com era una escola dominical, una de nocturna, jocs ,biblioteca etc. L’any 1908 apareix una nova secció "Acció d’Estalvi" on es fomentava l’estalvi entre els socis. Va durar fins al 1936. L’any 1915 es fundà l’Orfeó Vicentí impulsat pel Sr. Ramon Camps; l’any 1921 es formà l’esbart dansaire Vicentí. També són d’aquesta època les "Germandats de Sant Isidre, Roser i Purísima" precursores de les ajudes socials, les quals al 1956 moriren perquè van anar a parar - per decret - al "seguro obligatorio".

L’any 1923 , i desprès d’un fort entusiasme social, s’inaugura el nou edifici al carrer Torres i Bages, on actualment hi està l’Entitat. Fou una forta empenta de tots els socis i de les juntes d’aquella època tant amb el seu ajut econòmic com social. A més de les activitats ja esmentades en vingueren de noves, com sardanes, danses regionals i classes de català etc.

Desprès de la guerra civil en que restà parat, sense activitat i inclòs perseguit, tornà a avançar una nova època pel Centre. Des d’aquesta època la fesomia externa i interna de l’Entitat ha canviat. Les activitats han dissenyat els espais i els llocs. Èpoques d’esplendor han marcat fites: el teatre, la sarsuela, l’esbart, el cant coral, el cinema, els esports s’han mogut per l’entitat configurat la fesomia de la mateixa. Fa pocs anys i desprès de celebrar el primer centenari, es van fer obres a l’Entitat dotant-la de noves sales i espais per encabir-hi les activitats.

Actualment podem comptar amb diferents grups de teatre; amb l’esbart dansaire Vicentí que te grups infantil, juvenil i escola de dansa; el cant coral amb tres grups: l’Orfeó Vicentí, la Coral Jove i el grup infantil Xerinola; hi ha secció d’esports com la de frontó-pala en la pista a l’aire lliure, i la secció de "Xarxa" que està associada a "Xarxa d’espectacles infantils de Catalunya", oferint una representació per als infants del poble cada mes. Al Centre s’hi realitzen diverses activitats no tant sols las derivades de les seves seccions sinó d’altres que s’ofereixen als socis i amics en diferents dates i festes a l’any com poden ser audicions i ballades de sardanes, actuacions d’orquestres en concerts i balls, representacions de teatre per grups professionals i d’afeccionats d’altres poblacions, col·laboracions amb escoles, entitats particulars, entitats esportives etc. que a la nostra sala hi fan representacions tant de tipus particular com de caire públic. El teatre ocupa un lloc important, destacant la representació que cada any pels volts de Nadal es fa dels "Pastorets de Sant Vicenç" com les diverses representacions que durant l’any els grups de teatre de l’Entitat ofereixen amb qualitat i bon gust.

El Centre compta amb un sala d’actes –"sala Antoni Moga"- amb una capacitat per unes tres-centes persones dotada d’un escenari ben equipat i preparat per representacions de qualsevol tipus amb un bon equip d’il·luminació com de so. La sala te aire condicionat i calefacció. A l’Entitat hi han altres sales, com la "sala dels Fundadors" on habitualment l’esbart fa els seus assajos; la "sala Ramon Camps" destinada a les diferents opcions musicals, la "sala Narcís Rigol" complement de l’escenari i que s’usa també per assajos de l’esbart; la "sala Joan Juncadella" on hi ha l’arxiu, magatzem de l’esbart i del teatre i que també un espai per us polivalent; una pista esportiva amb un frontó i un café-bar amb un gran terrassa.

 

El futur del Centre és engrescador. Desprès d’èpoques on l’associacionisme s’ha anat perdent, en els darrers anys es va recuperant de forma positiva. Es gratificant veure entre setmana les activitats de les seccions, on els menuts van a l’esbart o van als tallers de música on aprenen solfeig o a tocar algun instrument musical, i als vespres que els mes grans ocupen les sales pels seus assatjos. És bo el que es té, però sempre és millorable. Ara en que els valors espirituals i els costums antics semblen perdre valor, es bo comprovar que a Sant Vicenç encara queden Entitats que ofereixen esbarjo, una sana alegria i cultura al jovent i als mes grans!

 

 

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Centre Catòlic de Sant Vicenç dels Horts "El Centre"